Arrangementer / Tidligere i 2012

Tidligere i 2012

JULESTUE/ MARKED den 2. december 2012 kl. 13 - 16
Museet summede af julestemning, og ca. 250 gæster havde fundet vej på trods af at vejret bød på både sne og kulde.
Sædvanen tro var der tombola med flotte gevinster, der er sponseret af handlende og private fra området. Der var mulighed for lidt juleindkøb i forskellige boder og for at få stillet lækkersulten i museets kaffestue.
Hvirring - Hornborg Kirkekor sang en del af julens sange med deres flotte frostklare stemmer i Honumhusets kølige lade. Så ingen af tilhørerne undgik at komme i julestemning.

EKSTRA: LILLE ÆBLEDAG den 19. OKTOBER fra kl. 10 - 15
Her benyttede en del sig af den sidste chance for at presse havens æbler til most. En dag hvor der blev fremstillet flere hundrede liter af den skønneste æblesaft.

STORE ÆBLEDAG søndag den 23. september kl. 10 - 17
Dette var dagen, hvor man kunne komme med sine æbler og med vejledning få dem lavet om til den skønneste æblesaft.
Se mere her: Store æbledag.
Tørring og Omegns Havekreds afholdte deres efterårsplantemarked. Her kunne private komme med deres overskud af planter og sælge eller bytte sig til nye.
Loppemarkedet i forsamlingshuset, var også rigtig godt besøgt.

TØRVENE TRILLER, FRA ARKIV TIL BOG, den 27. september kl. 19, (foredrag)
Forfatter og journalist Jan Svendsen fra Brande fortalte bl.a. om sliddet i tørvemoserne.
Det var en rigtig spændende og interessant aften. Entre inkl. kaffe 50,-. Se evt. mere på www.dialogforum.dk

HØSTFEST PÅ TORVET I TØRRING den 1. september fra kl. 10 til ca. 13
Her var museet mødt op med bl. a en International traktor fra 1959, en grå Ferguson og forskellige høstredskaber, som blev anvendt, da farfar var ung.
Musikken blev leveret af en rejse grammofon fra før strømmen blev almindelig, og fra dengang da en CD var en lakplade med 78 omdrejninger pr. minut og kun et nummer på hver side.
Museet medbragte også nogle genstande med ukendt anvendelse og fik mange gode forslag fra de mange gæster på torvet.
Der deltog også en så ny genstand som en bil, der måske ikke helt er blevet en museumsgenstand, men dog alligevel ikke længere er almindelig i gadebilledet. Nemlig en Volvo 242 fra 1976.

MIDDELALDERFESTIVALEN i Horsens d. 24 og 25 august
For første gang deltog museet i festivalen med en stand, hvor der blev vist, hvordan man fremstillede beklædning af hør, og der var mulighed for at se og købe forskellige læge- og urte- planter fra en svunden tid.
De frivillige, der bemandede standen har haft et stort forarbejde, da kravene for at deltage i festivalen er, at beklædning og de anvendte genstande skal være, som var de hentet i middelalderen. Så der var både syet kjoler og hatte og endda delvist i hånden.
Vi håber hermed, at endnu flere har opdaget, at der er noget, der hedder Hjortsvang Museum, og at det har givet dem lyst til at se museet.

HØSTFEST den 19. august kl. 13 - 17
Det var en dag, hvor vejret virkeligt viste sig fra sin bedste side. Aviserne skrev senere, at det var årets varmeste dag.
Høstspillet, "HVAD FATTER GØR, det er altid det rigtige", en historie af H.C. Andersen, blev fremført meget professionelt af amatør skuespillere fra egnen.
Byggen på marken blev høstet, som man gjorde i de gode gamle dage. Denne gang med en IH traktor med en McCormick slåmaskine og selvfølgelig også med le.
En hel del gæster valgte at grave kartofler op til aftensmaden.
Der var gang i de levende værksteder med handel og gamle aktiviteter. Bl. a. spinding, vævning, pileflet, smedning, drejning.
Plakat kan ses og printes, her!

KONCERT den 12. juli
DUO ANIMÈ med Classic Surprises.
Det endte, trods truende skyer og lidt torden m.v., med at blive en rigtig god aften, og med godt 60 veloplagte tilskuere spillede de meget dygtige musikere, Duo Animé, der består af Nina Lykke Rasmussen, fløjte og Anrijs Ivanovskis, fagot, dem alle meget levende tilbage til fortiden. Det meste af musikken var nemlig fra 1600 - 1700 tallet, men blev gjort så langt fra kedeligt, som man måske ellers kunne tro, at så gammelt musik ville være.
Vejret gjorde, at arrangementet var trukket inden døre.
Museet havde selvfølgelig håbet på en rigtig god lun sommeraften, hvor koncerten kunne have foregået i det fri, og gerne med mange flere tilskuere, men på trods heraf er tankerne om et lignende arrangement allerede begyndt at snurre.
Gæsterne benyttede tiden inden koncerten til at se museets udstillinger, og mange havde valgt at nyde aftensmaden på museet.
Læs mere her! Plakat kan ses og printes, her!

ÅBNING søndag den 29. april kl. 13 - 17
Der var langt op til de 20 grader, som vejrudsigten havde lovet, faktisk lå temperaturen kun på ca. 10 grader, men 40 gæster havde trodset kulden og var mødt op til en hyggelig sæsonåbningen på Hjortsvang Museum. En lille formiddagsbyge, og regn dagen før, havde gjort museumsmarken lidt fugtig, men frivillige og flere gæster fik ved fælles hjælp tilsået marken med vårbyg og sat kartofler med museets trofaste Ferguson som trækkraft.
Museets pilelefletterlaug havde valgt at trække indendørs i Honumhusets lade, men havde dog lille udendørs udstilling med eksempler på deres "fletninger". Spinderokken snurrede lifligt i Hornborghusets køkken, hvor moskusuld blev spundet til det fineste garn, og i værkstedet var det den gamle drejebænk, der drejede og dermed, sammen med drejeren, fremtryllede de fineste ting i træ. Smeden fik jernet til at gløde i essen, så det kunne bankes i den facon, han ønskede, og et par piger gik rundt i gamle dragter og solgte kranse i buksbom og skovmærker. I urtehaven kunne der købes overskudsplanter, og i kaffehuset var der mulighed for lidt varme og en kop kaffe.

LANDET MELLEM BÆKKENE den 21. april kl. 10 til ca. 12
Med udgangspunkt i Hjortsvang Museums oldtidssamling havde arkæolog Allan Skou Larsen, Horsens Museum arrangeret en gåtur langs nogle af de gamle fundsteder rundt om landsbyen. Dagen bød på godt vejr, og der var ca. 25 deltagere.
Humlehøj, Pottehøj, Kokhøje og Firehøje er alle oldtidshøje og vidner om bebyggelser og religiøse aktiviteter fra alle faser af bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen. Oldtidens mennesker færdedes i agerlandet mellem Tørring Bæk og Aale Bæk samt i græsningsområderne ved moserne samt i Hjortsvang, Tørring og Uldum Kær.

FOLKEDANSTRÆF den 14. april ca. kl. 10 - 13.00
Børn og unge dansede på museet i forbindelse med B & U Stævne i Tørring, arrangeret af Tuf-dans. Program for dans på museet kan hentes her. Se mere om hele arrangementet på www.tufdans.dk
Museets udstillinger var åbne, og det var en heldigvis tør, men dog lidt kølig formiddag med både dans og museum, ca. 140 dansere og ca. 100 tilskuere.

GENERALFORSAMLING den 28. marts
Der afholdtes generalforsamling med ca. 35 fremmødte medlemmer. Dagsorden her. Efter generalforsamlingen fortalte Poul Erik Vingum om sin opvækst i Linnerup/ Hjortsvang, og ikke mindst om sit arbejdsliv fra bager i Klovborg til fængselsbetjent i Nørre Snede.

MØRKNINGSTIMEN den 11. januar 2012
Vi åbnede kl. 16 og flere havde valgt at se museet før konkurrencerne gik i gang kl. 17. Det var en eftermiddag, hvor vejret viste sig fra den bedste side, så det var lige før, at det slet ikke ville blive mørkt. Vi havde jo reklameret med, at man kunne opleve museet i mørke, og hvis man havde lyst, kunne der løses opgaver for både børn og voksne, med chance for at vinde en præmie. De voksnes opgave var noget med ord og det danske sprog, og børnene skulle finde fejl på tegninger, og svære var de, men rigtig mange klarede dem meget flot.
Klik her for plakat der kan printes ud og hænges op.
Der er også mulighed for at købe kaffe i Hattinghuset, hvor man kan lade roen sænke sig, ganske som lyset, mens børnene evt. er på opgavejagt. Der vil være alm. entre til museet, nemlig kr. 25,- for voksne og kr. 10,- for børn, (medlemmer af museet har gratis adgang). Deltagelsen i løsning af opgaver koster kr. 10,-.
Kl. 18 er der fællesspisning i forsamlingshuset og her er tilmelding nødvendig senest d. 9. januar. Det kan foregå ved at skrive sig på en seddel i skabet ved forsamlingshuset, eller ved at kontakte museet pr. tlf. eller mail. Menuen: Suppe med kød og melboller, Ris rand og brød, tarteletter med hønsekød, kaffe og kage. Pris kr. 50,- for voksne og kr. 25,- for børn.
Hjortsvang Museum | CVR: 31804647 | Bækvej 20, Hjortsvang, 7160 Tørring - Danmark | Tlf.: 75 67 64 55 | kontakt@hjortsvangmuseum.dk