Skoler / Lysestøbning

Lysestøbning

Der blev støbt af lys af fåretælle (fårefedt). Tællen blev skåret i små terninger og smeltet. Det blev hældt i små skåle, hvor der var lagt en knogle, der var bundet en snor om. Når tællen var stiv, blev den varmet lidt, så tællen kunne løftes af. Tællen blev smeltet af tre gange.

1. afsmeltning gav hvidt lys, der blev brugt til højtider.
2. afsmeltning gav gulligt lys, der blev brugt til dagligdagen
3. afsmeltning blev brugt til arbejdslys
Til sidst kunne man så spise fåregreverne.
Når lysene skulle støbes, lavede man først vægerne af bomuldsgarn, der blev viklet op omkring en genstand, der var ca. 30 cm. Når de blev klippet op var de dobbelte væger, der blev gnedet med tælle og anbragt på lysepinde.

Så blev lysegryden hentet ned og tællen blev smeltet. Vægerne blev så sænket ned i den varme tælle. Når de kolde væger blev sænket ned i den varme tælle, blev der afsat et lag tælle omkring vægen. Der afsættes tælle indtil vægerne har fået en vis varmegrad - så trækkes pinden op igen. Bliver pinden for varm, smelter tællen af igen.

Af og til hælder man varm vand i tællen i lysegryden. Tællen er lettere, så den flyder ovenpå. Dypningen kan så fortsætte, til der kun er et tyndt lag tælle tilbage i gryden. Vandet hjalp også til, at lysene kunne blive tykkere foroven.

Af den urene tælle laves der tynde lys, der kunne bruges til tællepråse. Det brugtes, når man skulle færdes rundt i huset i mørke - evt. når man skulle ned for at tappe lidt øl.

Af specielle lys, lavede man helligtrekongers lys. Tre væger flettes 10 cm. Resten af vægerne spredes på lysepinden, så man får en tregrenet lys. Ofte puttede man lidt krudt i en pennepose fra en gåsefjer. Det blev støbt ind i lyset hvor den forgrenede sig. Når lyset brændte og gik ud med et puf var julen forbi.

Af 8 fårs tælle blev der støbt 400 lys og 600 tællepråse
Hjortsvang Museum | CVR: 31804647 | Bækvej 20, Hjortsvang, 7160 Tørring - Danmark | Tlf.: 75 67 64 55 | kontakt@hjortsvangmuseum.dk