Arrangementer / Omtale

Omtale

Museer klar til åbning: Vi glæder os
Af Line Kyed , liky@hsfo.dk 26. maj 2020 kl. 09:30
 
 
Kommunens museer ser frem til igen at kunne åbne for gæster oven på mange ugers lukning på grund af coronavirus.
Arkivfoto: Glud Museum
 
Både i Glud og Hjortsvang ser man frem til at åbne museumsdøren igen.

Glud/Hjortsvang: 9. juni er blevet skiftet ud med 26. og 30 maj.

Der var tydelig jubel på landsbymuseet i Hjortsvang, da statsminister Mette Frederiksen onsdag 20. maj meddelte, at kulturen igen kan åbne.

Her slår man dørene op 30. maj, og den tidligere ærgrelse fra museumsfrivillig Flemming Højer er dermed erstattet af glæde. På museets hjemmeside bliver den kommende åbning udtrykt på følgende måde:

- Hurra, hurra, hurra. Hjortsvang Museum åbner igen. Vi glæder os til at se jer alle igen. Vi åbner lørdag 30. maj klokken 13. Vi ved, at I forstår vigtigheden af, at vi kommer godt i gang. Det nye er, at vi ikke må samles flere end 10, hvilket vi godt kan overholde, da vi har mange bygninger.


Vi går op i, at det er trygt at komme her, og vi har indført en række foranstaltninger og læst vejledningerne fra Kulturministeriet.
Rasmus Kreth
Trygt besøg
På kommunens andet, større museum, det statsanerkendte frilandsmuseum Glud Museum, er museumsleder Rasmus Kreth også glad og ikke mindst lettet.

Her lukker man op for besøg i stedets bygninger fra tirsdag 26. maj klokken 10.

- Vi er utroligt glade for igen at kunne byde gæster velkommen. Vi går op i, at det er trygt at komme her, og vi har indført en række foranstaltninger og læst vejledningerne fra Kulturministeriet, der har udstedt retningslinjer for genåbningen, siger Rasmus Kreth.

Han forklarer, at man i de historiske huse har indført en ensrettet rute. Ude foran bygningerne er der desuden angivet et antal på, hvor mange der må være i den enkelte bygning.

- Derudover har vi oversigtskort med anbefalinger til, hvordan man skal bevæge sig rundt på vores område - fra hus til hus - en tidsrejse fra 1660 til 1928 fra den østjyske landsby. Desuden er der afspritning på vores toiletter, uddyber han.

Museumscaféen er endnu ikke åben, men alle er velkomne til at medbringe og nyde mad og drikke udendørs.

Uldum Mølle åbner 6. juni klokken 14, og i den østlige del af kommunen er der åben dør på Juelsminde Havnemuseum fra 13. juni.
 
Museum åbner op med motorbrøl
Af Ingrid Trier , itc@hsfo.dk 17. april 2018 Tørring Folkeblad 
 
Hjortsvang: Søndag 29. april åbner Hjortsvang Museum op for sæsonen med et sandt motorbrøl. På åbningsdagen vil der nemlig være udstilling af gamle køretøjer, maskiner og stationære motorer.
 


Traditionen med at invitere veteran-køretøjer med til åbningen blev startet i 2012 af Jan Pedersen, der selv har flere veterankøretøjer bl.a. en traktor og to puch-maxier.

- Inden vi begyndte med veterankøretøjerne var der måske 30 gæster til åbningsdagen. Nu kommer der omkring 300, så det er blevet en stor succes, Sidste år var der så mange veterankøretøjer, at vi næsten ikke kunne være der, fortæller Jan Pedersen.

Udover veterankøretøjerne vil der være arbejdende værksteder og åbent i Kaffehuset. Har man et veterankøretøj, som man gerne vil vise frem, kan Jan Pedersen kontaktes på 60 94 64 42. Der vil være åbent på museet fra kl. 12 til 16 på åbningsdagen.
Hjortsvang Museum tager hul på ny sæson med ny formand
Tørring Folkeblad 30. marts 2017
 
Henning Rasmussen overlader sin post til Jette Heller.

Hjortsvang: Når Hjortsvang Museum 30. april åbner dørene op til en ny sæson bliver det uden Henning Rasmussen som formand for museets bestyrelse. Han har været engageret i museets ve og vel siden 1983 og har de seneste fem år været formand.
 
I bestyrelsen kom til gengæld Jette Heller, der ved den efterfølgende konstituering også takkede ja til  formandsposten. Næstformand er Arne Laursen, Hjortsvang, kasserer Charlotte Holm Pedersen, Flemming og sekretær Per Heller, Hjortsvang.
 


I sin sidste beretning kunne Henning Rasmussen fortælle om en sæson med omkring 1900 gæster - en smule flere end sidste år. Museet har i den forgange sæson bl.a. inviteret til ulveaften, høstfest og æbledag.

På generalforsamlingen blev Inger Rasmussen udnævnt til æresmedlem. Hun har gennem mange år været alt fra frivillig husalf og blomsterpige til rengøringsassistent, vaskekone m.m. på museet.
 

Museum efterlyser frivillige

Tørring Folkeblad 01. marts 2017
Hjortsvang: På lørdag 4. marts er der mulighed for at komme til infodag på Hjortsvang Museum. Her kan man udover at få en kop kaffe og se museet, høre om glæden ved at være frivillig på museet.

På Hjortsvang Museum er der mange muligheder for at være frivillig. Man kan være kustode, hjælpe med haven eller museumsmarken, vedligeholde bygninger og restaurere genstande, vise gamle håndværk og håndarbejde frem eller hjælpe med arrangementer og rundvisninger.

På dagen vil der også være mulighed for at tegne eller gentegne et medlemskab af museet.

Solen skinnede over Hjortsvang

Tørring Folkeblad 02. maj 2016
Hjortsvang - Det er en af de helt store dage i Hjortsvang, når det lokale museum slår dørene op til en ny sæson.

De seneste år har åbningsdagen været lidt af et tilløbsstykke, og i år blev ingen undtagelse.

Små 300 deltog i sæsonåbningen søndag- og det tæller godt i regnskabet på et lille museum, hvor det årlige besøgstal ligger på 2000-2500.

- Vi gør altid noget særligt ud af første åbningsdag. De seneste år har vi haft traktorer med, og i år kom veteranbiler kørende fra hele landet. Heldigvis artede vejret sig også, lød det fra en glad museumsdirektør, Benno Kristensen.
I denne sæson har museet flere nyheder på programmet. Der er blandt andet gæsteudstilling med broderierne om Juelsminde-banen, og så havde det 100 år gamle komfur i stuehuset Vroldgaard repremiere.

Komfuret har ikke været i brug i 40 år, men i løbet af foråret har det været en tur i Christiansfeld, hvor det er blevet renoveret.
 


Det gav en hel del røg i køkkenet, da komfur-mester og tidligere lærer på Tørring Skole Jette Heller tændte op, men æbleskiverne og det stegte flæsk var der ikke noget i vejen med.

- Det bliver da i hvert fald spist. Og så er det altså nemt at komme i snak med folk, når man står og laver mad, mente Jette Heller.
Det er Jette Heller, der har overtalt museet til at bruge et tilskud på 25.000 kr. fra kommunens landdistriktspulje til at renovere komfuret. Hun har nemlig planer om at bruge det i en nyoprettet skoletjeneste på museet.

- Børn i dag er slet ikke vant til at bruge ild, når de laver mad, så det skal de have lov til at prøve. I det hele taget er det sjovere at lære, når man også laver noget praktisk. Det kan være madlavning på et gammelt komfur, men det kan også være at lave reb eller dryppe lys som i gamle dage, fortalte Jette Heller.
Selvom madlavningen over det gamle komfur trak mange mennesker ind i køkkenet, var der også masser af aktivitet på museets udendørs arealer.
 


Solen har været sparsom den seneste uge, så den skulle naturligvis nydes søndag.

For de motor-glade var der gamle biler, knallerter, motorcykler og traktorer at kigge på. Derudover var flere levende værksteder i gang, og børnene kunne prøve kræfter med aktiviteter fra før-computer-tidsalderen som at gå på stylter.

- Hvis bare vi kunne trække så mange gæster på alle vores åbne dage..., funderede museumsdirektør Benno Kristensen.

Museum fejrer fødselsdag med aktiviteter for store og små

Tørring Folkeblad 30. maj 2015
 


Hjortsvang
Det er hverken smukke blomsterbuketter eller dyre vingaver bestyrelsen for Hjortsvang Museum ønsker sig, når landsbymuseet lørdag 6. juni kan fejre sin 30-års fødselsdag.

Men vil man ofre en ekstra skærv til museets forsatte udvikling, skal den være mere end velkommen, lyder det fra formanden for museet, Henning Rasmussen.

Han og den øvrige bestyrelse har nemlig ikke tænkt sig at invitere til reception med pindemadder og skåltaler. Tværtimod har bestyrelsen og museets daglige leder, Benno Kristensen, længe været i arbejdstøjet for at strikke en fødselsdagsfest sammen, der i stedet vil være spækket med aktiviteter for hele familien.
- Vi har i den forbindelse inviteret en lang række kreative mennesker og foreninger, til at komme og vise, hvad det er, de brænder for, fortæller bestyrelsesmedlem Charlotte Poulsen.

Og den invitation er der indtil videre en fjorten femten stykker, der har taget imod. Blandt andre landsforeningen "Frøsamlerne", der indsamler og udveksler frø og planter af gamle eller sjældne sorter. Alt sammen for at bevare den genetiske og kulturelle arv indenfor havebrug og landbrug.

Også Erling Lykke fra Haarby på Fyn dukker op med eksempler på sjældne kornsorter fra sin private samling, der er nået op på omkring 150 forskellige sorter.

Herudover kan man bl.a. møde vævere, strikke-entusiaster, trædrejere, pileflettere, hørspecialister og repræsentanter for et helt nystartet plantefarverlaug. Og naturligvis er der også være gang i museets egne arbejdende værksteder.
For børn i alle aldre fejres fødselsdagen med et stort kæledyrstræf, hvor alle og enhver kan møde op med deres kæledyr. Der er gratis adgang for alle udstillere plus en voksenledsager.

- Man behøver heller ikke i at bo i Hjortsvang eller omegn. Alle kæledyr kan være med bortset fra får, geder og kvæg. Eneste betingelse er at ens kæledyr er sundt og raskt fortæller Benno Kristensen, der har fået hjælp fra 4H til at håndterer alle de praktiske ting i den forbindelse.

Fødselsdagen, der også markeres med en historisk fotoudstilling, starter kl. 10 og slutter kl. 16. Hen over dagen er der mulighed for at købe kaffe, the, vand, is og pølser.

Museum åbner med masser af traktor nostalgi

Tørring Folkeblad 23. april 2015

Hjortsvang

Når museet i Hjortsvang på søndag 26. april slår dørene op til den kommende sæson, bliver det igen år med deltagelse af aldrende traktorer og motormanik fra bl.a Dansk Veteran Traktorklub.

Det fortæller bestyrelsesmedlem Jan Pedersen, der for nogle år siden tog initiativ til denne populære åbningsaktivitet. Sidste år var der over 300 besøgende.
- Udstillerne har også i år brugt masser af timer på at få hjulene til at snurre, og det hele til at skinne og spinde. Derfor er det altid en stor fornøjelse når andre kommer og fryder sig over disse prægtige maskiner, siger Jan Pedersen.

Det publikum desuden kan se frem til at opleve, er stationære motorer, der bl. a. blev brugt til at trække gårdens maskiner. Og mon ikke en Puck Maxi eller to, og måske kigger også en veteranmotorcykel eller veteranbil ind.

Herudover bliver der i det hele taget noget for enhver smag, da der selvfølgelig også er åbent i museets udstillinger samt mulighed for at nyde en pølse eller en kop kaffe i Hattinghuset.

Museet er herefter åbent alle ugens dage undtagen mandag. Det næste arrangement med titlen "Kreativ Jubilæumsdag med boder og børnedyrskue" finder sted lørdag 6. juni, hvor også museets 30 års jubilæum bliver markeret.
Hjortsvang Museum | CVR: 31804647 | Bækvej 20, Hjortsvang, 7160 Tørring - Danmark | Tlf.: 75 67 64 55 | kontakt@hjortsvangmuseum.dk