• Forside
  • Åbningstider & priser
  • Arrangementer
  • Udstillinger
  • Bliv medlem
  • Om os
  • Lokalhistorisk arkiv & Infotek
  • Kontakt
  • Pileflet på museet

Historier og anekdoter



3, 6 eller 9 minutters taletid



Martin Holm 17. marts 2022





Telefonlinjerne kom til mange småbyer i starten af 1900 tallet. I Hjortsvang installeredes den første vægtelefon i 1910 hos Linnerup Sogns Brugsforening, tidligere Købmand Mølgaard i borgergade 47 med nr. 1.


I de første år var det gratis for borgerne at telefonere fra Brugsforeningen grundet en aftale med Jysk Telefons Aktieselskab, at 10 mand fra byen årligt betalte 10 kr.
Senere blev det dog ændret til et selvbetalingssystem efter tid. Vi ved pt. ikke, hvorfor systemet ændredes fra gratis til selvbetaling, men vi kan jo gætte på at nogle samtaler har taget et voldsomt omfang, så de 100 kr. om året ikke rakte :-)

Kort tid efter kom der også en lille telefoncentral til byen. Den blev installeret i malermester Axel Pedersens hus Borgergade 32 og telefonisten har muligvis været hans kone - i det mindste i den spæde start.

Når byens borgere skulle telefonere, så gik de altså til brugsforeningen. Ved siden af vægtelefonen hang der et simpelt seddelsystem pålydende 3, 6 eller 9 minutter.

Man løftede simpelthen røret og drejede på håndtaget for at få centralen i malermesterens stue og bad om at blive stillet om til den ønskede person. Efter 3 minutter brød telefoncentralen ind med ordet "3 minutter" og tilsvarende ved 6 og 9 minutter. De 9 min. var begrænsningen dengang. Kunden rev den seddel af som passede til samtalens længde og betalte ved kassen.


Du kan læse mere om købmanden og Brugsforeningen her på museets INFOTEK.

Dette telefonsystem kan du opleve i museets nye udstilling om købmand Mølgaard og Linnerup Sogns Brugsforening til sommer 2022.



Anders & Gabrielle - en kærlighedshistorie



Martin Holm 17. marts 2022





Historien om Anders & Gabrielle er fortalt af mange, men den har en særlig tilknytning til Hjortsvang i det, at deres søn Rasmus i midten af 1800 tallet købte ejendommen "Tvillingaard i Linnerup.


Det er en stærk kærlighedshistorie fuld af håb, men med en sørgelig slutning.


I november 2021 havde vi en ung pige "Victoria" fra København i praktik. Ugens opgave for hende blev at forberede en video om denne historie. Se videoen her
Hun deltog ivrigt i research, hvor vi bl.a. besøgte E Binstouw i Viborg, hvor en særlig mindetavle for Gabrielle er udstillet.


Det er da også Steen Steensen Blicher der første gang beretter denne historie, dog er Gabrielle ikke fra Frankrig i denne fortælling, men fra Kolding. ​


Filmen kan du se ved at trykke på billedet til højre.


Museets arkivar Verner Markussen har skrevet en fin artikel om de to "Kærligheden overvinder alt".



Find os



Hjortsvang Museum

Bækvej 20

7160 Tørring

Tel. +45 75 67 64 55

Mail. kontakt@hjortsvangmuseum.dk

CVR. 31 80 46 47



Entré



Entre 50.- (€7)

Børn under 16 år har gratis adgang


Vi modtager kontant og Mobilepay

på nr. 60507.



Åbningstider



Tirsdag 1. april - fredag 27. juni
åbent tirsdag-fredag 10-15

Mandag 30. juni - søndag 10. august.
man-fre 10-15, lør og søn. 13-16

Tirsdag 12. august - fredag d. 10. oktober. åbent tirsdag-fredag 10-15.

I uge 42 åbent mandag-fredag 10-15.